Rezi vára, Dino és Kalandpark Rezi

 

Romantikus várrom felejthetetlen kilátással

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Zalaszántói-medence déli peremén, a Meleg-hegy előreugró, meredek lejtőkkel körülvett dolomit szirtfokán terül el Rezi vára. A könnyen megközelíthető romoktól páratlan kilátás nyílik a Balatontól Sümegig.

A Rezi községtől északra a 425 m magas Meleg-hegy előreugró szirtjén épült az észak-déli irányban hosszan elnyújtott, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár. Eredetileg egy északi szűkebb, jól elkülöníthető lakrészre és egy dél felé mind jobban kitáguló, falakkal körülvett udvarból állott. Fénykorában a várudvart 9 m magas védőfal vette körül. A vár legkorábbi része egy természetes sziklaárokkal védett lakótorony volt.

Ma már csak az egykori lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival, az erődítmény többi része elpusztult. A várromtól délre, az úgynevezett várkert helyén terült el a hajdani elővár, mely jelenleg egy hangulatos erdei pihenőhely, padokkal, asztalokkal, szalonnasütő helyekkel várja a békés kirándulókat.

A vár falairól parádés kilátás nyílik a Szántói-medencére, jól kivehető a buddhista sztúpa hófehér kupolája, a Tátika szabályos kúpja, a keleti várfalakról pedig felcsillan a Balaton víztükre, kirajzolódnak a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei.

A vár reggeltől sötétedésig ingyenesen látogatható.

 

Dinó- és Kalandpark Rezi

A park 23 000 négyzetméteres, 4 hegy találkozásánál fekszik.Már a bejáratnál elénk tárul a természet kincsestára, a Keszthelyi-hegység erdővel borított, dombokkal körülvett völgye, mely Keszthelytől és Hévíztől is pár kilométerre található.

A park visszakalauzolja a vendégeket 230 millió évvel ezelőtti időkre, amikor Földünk még teljesen másképpen nézett ki, mint ma. Ablakot nyit arra a világra, amikor még az őshüllők éltek, akik nagyságukkal, erejükkel lenyűgözték a mai kor emberét, főképpen a gyermekek fantáziáját ébresztették fel. E dinoszauruszok nem holmi kósza ötlet szülöttei, hanem kutatási munkák eredményeit figyelembe véve készültek el. Életnagyságukkal, hangjukkal, mozgásukkal próbálják visszaadni a természet lenyűgöző egykori teremtményeinek varázsát.

A park célja, hogy a vendégek élményeket szerezzenek, mind a tudományt, mind önmagukat illetően. Önmagunk megismerése, melyre számos játékunk ad majd lehetőséget, egy csodálatos utazás, mely megváltoztathatja életünket, ha átadjuk magunkat a játék örömének. 

Bővebb információ: www.dinoparkrezi.com