KIRÁNDULÁS KESZTHELYEN

Zalakarostól 30 kilométerre a Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján fekszik, délen sík, északra kissé dombos területen. A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost. A 18. század elején Keszthely több földesúr tulajdonában volt.

Ám a Festeticsek megjelenése a városban pozitív változásokat hozott.

Keszthely egy hatalmas uradalom központja lett.

Festetics-kastély

A műemlék-épület, Magyarország legnagyobb és legigényesebben helyreállított kastélya.

A barokk kastély nagyrészt az 1700-as évek második felében épült fel, az U-alakú egyemeletes épülethez kétemeletes könyvtári szárny, valamint kápolna csatlakozik. Egész évben látogatható, hétfő kivételével minden nap. Gyönyörű kertje védett park.

A Festetics-kastély az ország negyedik legnagyobb kastélyaként teljes felújítása után jelentős kiállításokkal és rangos zenei rendezvényekkel várja a látogatókat. A rendszerváltást követően a város komoly fejlődésnek indult.

A kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta helyet kap a Balatoni Borok Háza, amely a hazai borászat egyik színfoltjaként, borkóstolóval egybekötött tárlatvezetéssel várja látogatóit.

Helikon-park

Ez a park a város legnagyobb zöldterülete. Hatalmas, évszázados fái alatt, az ápolt sétányokon kellemes sétákat tehetünk.

A fő sétány közepén áll a Helikon-ünnepségek századik évfordulójára kissé megkésve, 1921-ben emelt kupolás Helikon-emlékmű, ami a város jelképévé vált.

Miután a város birtokába került a Balaton-part, megépült a szigetfürdő, majd a ma is álló két patinás szálló, a Hullám és a Balaton.

A Helikon-park keleti szélén kialakították az Erzsébet királyné útját, mellette pár év alatt kiépült a villasor.

Georgikon Ház és Majormúzeum

Itt található a Festetics György által 1797-ben alapított Georgikon, Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézetének eredeti főépülete, amely jelenleg szálloda. Egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Belső terei poroszsüveg boltozatosak. A hozzá tartozó tanintézeti major ad otthont a Georgikon Majormúzeumnak, amelyben a magyar agrár felsőoktatás történetén kívül gabonatermesztési, szőlészeti-borászati és kocsi kiállítás látható, bognár- és kovácsműhellyel. Impozáns látvány a működőképes gőzeke.

Balaton Múzeum

A Balatoni Múzeum állandó kiállításain a Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék ásatásairól láthatnak tárgyi emlékeket.

Termeiben évente 4-5 történeti és képzőművészeti időszaki kiállítás is megtekinthető.

Baba múzeum – Panoptikum – Csigaparlament

Európa legnagyobb babamúzeuma. A Panoptikumban 40 híres ember életnagyságú figurája tekinthető meg, korabeli öltözékben. A Csiga Parlament 4.5 millió darab, 28 millió éves pannon-tengeri csigából készült óriásmakett.

Marcipán Múzeum

A családias hangulatú cukrászdában a különleges marcipándesszertekből is széles a választék.

A cukrászda mögötti Marcipán Múzeumban mintegy 100, marcipánból készített díszmunka látható.

KIRÁNDULÁS NAGYKANIZSÁN

A város mintegy 18 km-re fekszik Zalakarostól.

A város központjában található az Erzsébet tér, mely Erzsébet királynéról lett elnevezve.

A tér északi részén található a Török kút, mely nevét onnan kapta, hogy – a helyi hagyomány szerint – kőből készült, nyolcszögű alsó része a török kori várból származik.

Thúry György Múzeum:

A múzeumban található kiállítás az “Emberek, utak, kapcsolatok” címet viseli. A kiállítás az őskori mindennapok bemutatásával indul, s elkalauzolja a látogatókat minden régészeti korszakba, melynek végén a középkori Kanizsa váránál pihenhetnek meg. A régészeti korszakok után a 18-19. századi virágzó Kanizsa elevenedik meg. Az állandó kiállítást számítógépes város- és korszak ismertető programok színesítik.

Zsinagóga:

Műemlék jellegű épület, mely a XIX. század elején épült, azóta többször átalakították. A felújításra váró épület ma hangversenyeknek, kulturális programoknak ad helyet.

Alsóvárosi templom:

Műemlék, mely a XVIII. században épült. Vele egy időben ferences rendházat is építettek.

A barokk templom érdekessége, hogy szenteltvíztartója valaha török sírkő volt.

Képzőművészetek Háza:

Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek, valamint Z. Soós István festőművész állandó kiállítása.

Csónakázó-tó:

A városközponttól 5 km-re, Kaposvár irányában az út bal oldalán található a Csónakázó-tó, mely a kirándulók számára csónakázási, horgászási lehetőséget biztosít.

A tótól 500 méterre van a kilátó, ahonnan kilátás nyílik a környékre és Nagykanizsára is.

KIRÁNDULÁS A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEKEN

ZALAKOMÁR:

Római katolikus templom:

A műemlék jellegű épület 1772-ben épült. Faragott, gazdag vasalású főkapuja, festett mennyezete különös bájt kölcsönöz az épületnek.

A keresztelő medence márvány, címerrel díszített, 1698-ból való. Tetején copf stílusú fedél és szobor található.

A templom hajójában kétoldalt vasszerkezetű galéria húzódik, amely 1890 körüli munka. Freskóit Dorffmeister készítette.

ZALAVÁR:

Első királyunk, I. István 1019-ben itt alapított bencés apátságot, majd ide helyezte a királyi megye központját. Ennek emlékére Zala vármegye 1938-ban emlékoszlopot állíttatott az apátság és a vár egykori helyén.

Ezeregyszáz évvel ezelőtt élt itt a szláv népek megtérítője, a róla elnevezett írásmód kialakítója, Cirill és Metód. Tiszteletükre 1985-ben emlékmű készült, a szláv apostolok egész alakos szobrával, amit itt avattak fel.

Nem messze a Cirill-Metód emlékműtől található a Szent István-kori kápolna alapfalaira 1996-ban felépített emlékkápolna, ezzel szemben pedig a récéskúti bazilika romjai.

GALAMBOK KÖZSÉG:

Római katolikus templom:

A mai templom 1801-1802-ben épült. Gazdagon festett architektúrája Dorffmaister műhelyében készülhetett. A főoltárkép ifjabb Dorffmaister műve.

HOMOKKOMÁROM

Homokkomárom ismert és kedvelt zarándokhely Dél-Zalában. A XVIII. sz. első felében létesített Kegytemplom főoltára Madonna kegyképét, valamint Szent Félix vértanú csontvázát őrzi. A Mária kegyhely eredete az 1700- as években egy, a szabadban talált sértetlen Mária képhez kapcsolódik. A templom melletti kolostorban jelenleg a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség talált otthonra. Minden hónap 13-a engesztelő zarándoklat napja.