NAGYBAKÓNAK – SZIKLASZURDOK, ÁRPÁD FORRÁS, CSIBITI-TÓ

A Nagykanizsa és Zalakaros közelében fekvő nagybakónaki Kőszikla-szurdok, Zala megye legkülönlegesebb és leglátványosabb természeti látnivalója. A Zalai-dombság erózió vájta agyagos homokkőszorosa rövid, de kalandos, hamisítatlan létrás szurdok élményt ígér. A vadromantikus, könnyező falú szurdokból idilli, hullámos zalai tájon, majd fenséges bükkösön keresztül érünk a hangulatos, meseszép Eszperantó-forrásokhoz, melynek környéke fontos energiavonalak metszéspontja.

A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit,amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb.

A falu közelében található a rendkívül érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád (Eszperantó) források. A források völgyébe érkezve a baloldali forrás volt eredetileg az Árpád forrás, de az elvégzett forrásfoglalási munkák után a jobb oldali forrással együtt Eszperantó forrásoknak nevezték el azokat.

A források első nevüket a cserkészektől kapták. Ezek a források sokáig a feledés homályában maradtak, használhatatlanná váltak. Az 1970-es évek végén a turisztikai feltárás során született meg a kiépítés gondolata, a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség munkájával kettő forrás kiépítésre került. A szép és nyáron hűvös környezetben kellemesen frissít a kitűnő minőségű forrásvíz, s az ott elhelyezett. Ülőalkalmatosságok jólesik a kellemes pihenés. Tűzrakóhely is található.

A Csibiti-tó mesterségesen létrehozott tavacska. Amellett, hogy jó kirándulóhely otthont nyújt néhány teknősnek is.

Bővebb információ:

www.nagybakonak.hu