Kistolmácsi-tó

 

Kistolmácsi-víztározó csodálatos környezetben, könnyen megközelíthető helyen várja az érdeklődőket Bázakerettye és Letenye között.

A 11,2 hektár nagyságú völgyzárógátas tározót a Zalaerdő Zrt. jogelődje, a Zalai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság létesítette 1989-ben. A tó kialakulása az 1980-as évek közepére nyúlik vissza, amikor olaj- és szénhidrogén-kutatás során, egy geológiai robbantás következtében nagy vízhozamú forrás tört a felszínre, amely a Béci-patakkal együtt azóta is táplálja a tározót. A vízterület kedvező fekvésű, a település belterületéig nyúlik déli irányba. A családdal érkezők kényelmét büfé, kiépített szabadstrand és szabadtéri játékok szolgálják.

A tó változatos halállománya élménydús horgászatot tesz lehetővé, melyre napi és heti területi jegy birtokában a tározó mindkét oldalán lehetőség van. A ragadozó halfajok közül balin, csuka és fogassüllő, míg a békés halak közül compó, ponty és keszegfajok fogására van esély.

A tulajdonos által legnagyobb mennyiségben telepített halfaj a méretes, háromnyaras ponty. A keszegfélék szaporodóképes populációt alkotva megalapozzák a ragadozóhalak táplálékát, valamint a horgászok fogási zsákmányának egy részét is képezik. A 2008-ban befejezett tórekonstrukciós munkákat követően a ragadozó halállomány kialakítása és növelése érdekében éves rendszerességgel előnevelt ivadékok telepítésére kerül sor. A víztározó csúcsragadozója a nyílt vízi élettér miatt a süllő és a balin, de a part mentén megtelepedő vízinövényzet, valamint az erdővel határos nyugati oldalon a belógó bokrok a csuka számára is kedvezőek.

A Lenti és Kistolmács között, bükk- és tölgyerdők között kanyargó Csömödéri Állami Erdei Vasút végállomása a tározó északi végénél található, ahol a Kistolmácsi Erdei Lak várja a több napra érkező vendégeket, horgászokat.

 

Bővebb információ:

Letenyei Erdészet

Cím: 8868 Letenye, József Attila u. 10.

Tel./fax: 93/544-900

www.zalaerdo.hu/hu/horgaszat/kistolmacsi-viztarozo

E-mail: letenye@zalaerdo.hu