Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Kis-Balaton

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum a Balaton délnyugati részén, Zalakarostól nem messze, a Kis-Balatonnál, Balatonmagyaród és Zalakomár szomszédságában található.

A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja.

A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállomány összegyűjtésére a Kápolnapusztai Állami Gazdaság kapott megbízást, amely a – mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, de a bivalytartásra ideális területen – Zimánypusztán, a Kis-Balatonnál helyezte el az akkor 40-50 darabot számláló bivalycsordát.

A terület 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

A rezervátum 30 hektáros területén mintegy 200-250 bivaly él. A fogadóépületben található interaktív kiállítás a Kis-Balaton rendkívül gazdag és egyedi élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki játékos elemekkel.

Az istállóban régi fényképek és a bivalytartás eszközei láthatók. Rabulejtő látvány a szelíd bivalycsorda.

Az állatok tavasztól őszig kilátópontokkal és pihenőhelyekkel tarkított, távcsövekkel felszerelt, 1.5 kilométer hosszú tanösvény bejárásával, télen az istállóban tekinthetők meg.

Bővebb információ:

Telefon: +36702282864

Csopaki központ: +3687555292 (H-Cs 7.30-16.30, P 7.30-13.30)

www.bfnp.hu